Duyurular İç Hukuka Dair Dilekçe Örnekleri 28 Mayıs 2024
23Views
Sedat Ünal, cezaevine giriş aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli bilgileri toparlayıp bir liste halinde Twitter hesabi üzerinden paylaştı. Bu içinden geçtiğimiz ifritten süreçte yolu cezaevine düşen insanlara ne gibi haklara sahip olduğunu ve ne gibi durumların kendilerini beklediğini hatırlatarak daha bilinçli bir şekilde hareket edilmesine katkıda bulunabilecek bu bilgileri dikkatle okumanızı rica ediyoruz.
1- Cezaevine ilk getirildiğinizde hem eşyalarınız hem de siz detaylı bir aramadan geçirilirsiniz. Kuruma getirilmesi yasak olan bir eşya var ise bu eşya alıkonulur ve size verilmez. Tahliye olduğunuz gün size teslim edilir.
2- Kuruma kayıt işleminiz yapıldıktan sonra kurum tabibi tarafından genel muayeneniz yapılır. Herhangi bir rahatsızlığınız var ise bu aşamada bildirmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır. Nefes darlığı vb probleminiz var ise imkânlar dâhilinde sigara içilmeyen bir koğuşta kalmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
3- Parmak ve avuç içi izleriniz alınarak fotoğrafınız çekilir. (Not: Bu fotoğraf cezaevinden tahliye olana kadar kullanacağınız kimlik ile UYAP’ta eşkâl bilgilerinizde kullanılır, size tavsiyem fotoğraf çekilirken gülümseyin ara ara kimliğinize baktıkça moraliniz yerine gelsin)
4- Üzerinizde bulunan paralar alınır ve size Emanet Para Makbuzunun bir örneği verilir. Adınıza cezaevi hesabı açılır. (PTT) İhtiyaçlarınız için hesabınızdaki parayı kullanırsınız.
5- Yukarıdaki işlemlerin tamamlanmasından sonra geçici koğuşa (bekleme odası gibi düşünün) alınırsınız.
6- İdare ve Gözlem Kurulunun kararı ile koğuşunuz belirlenir ve o koğuşa yerleştirilirsiniz.
7- Size 1’er adet; yatak, nevresim takımı, battaniye ve yastık verilir. İmkân bulabilirseniz battaniyeyi kullanmadan önce yıkamanızı tavsiye ederim. Nevresim takımını kantinden ücret karşılığında alabilirsiniz.
8- Haftada bir gün kantin/manav gününüz olur. İhtiyaçlarınızı kantin listesinden Kantin İstek Formu düzenleyerek istersiniz. Form matbu olarak kantinde satılır. Kantin istek formu kantin günü sabah sayımında infaz koruma memurlarına teslim edilir. Kantinde satılan ürünlerin listesi her ay güncellenerek idarece size verilir.
9- Kantinden ücreti karşılığında buzdolabı, Tv ve su ısıtıcısı alabilirsiniz. Aydınlatma dışındaki elektrik giderleri hükümlüden alınır. Koğuş değişikliğinde bu cihazları mutlaka yanınıza alın. Toplu kalınan koğuşlarda ortak dilekçe yazarak cihazın kullanım hakkı ve mülkiyetini bir kişiye devredin. Aksi halde kurum idaresi kendisi alıyor. (Not: Çocuk ve kadın hükümlülerin tüm elektrik giderleri kurum bütçesinden ödenir.)
10- Kurum kütüphanesinden iade edilmek üzere kitap isteyebilirsiniz. İstediğiniz kitap başka bir tutuklu veya hükümlüde değilse size verilir. Haftanın bir günü kitap dağıtımı yapılır.
11- Mensubu olduğunuz dinîn ibadetlerinde kullanılan eşyayı, dinî yaşam bakımından zorunlu olan kitap ve eserleri temin edip bulundurmanıza izin verilir. Cezaevine giderken bu eşyaları yanınızda götürmenizi tavsiye ederim.
12- Duş ve bulaşık temizliği için kişi başı günlük 50 litre sıcak su verilir. (Uygulamada riayet edilmiyor.) Kişisel ve çevresel temizlik ürünlerini kurum kantininden satın alabilirsiniz.
13- Cezaevinde bir talebiniz veya şikâyetiniz varsa mutlaka kurum müdürlüğüne dilekçe yazmalısınız. Sözlü talepler dikkate alınmadığı gibi uyarı da alabilirsiniz.
14- Mahkeme, savcılık ve diğer kurumlarla yazışmalarınızı cezaevi aracılığı ile yaparsınız. Tutuklamaya itiraz vb dilekçelerinizi mesai günleri SABAH SAYIMINDA vermeniz gerekir.
15- Günde en az 2 kez sayım yapılır. Sayımlar genellikle nöbet değişimleri olan sabah 08.00’de ve akşam 20.00’de yapılır. Açık görüşlerden hemen sonra da ayrıca koğuşta sayım yapılır. Sayımınız bitmeden açık görüşe gelen yakınlarınızın cezaevinden ayrılmalarına izin verilmez.
16- Kurum idaresi ayda en az 1 kez olmak üzere her zaman koğuşlarda arama yapabilir. Bazen aramalara dış güvenlik (jandarma) görevlileri de katılır.
17- Koğuş duvarlarına yazı yazmak resim yapmak yasaktır ama temiz bir duvar bulmanız neredeyse imkânsız. Bu nedenle ilk girdiğinizde oda duvarlarında yazı ve resim var ise hemen dilekçe ile Kurum Müdürlüğüne bildirin. Aradan zaman geçince sebepsiz yere sizi sorumlu tutmalarının (disiplin soruşturması) önüne geçmiş olursunuz.
18- Mevzuatta belirtilen yakınlarınızla ayda bir kez açık üç kez de kapalı görüş hakkınız vardır. (Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olanlar onbeş günde bir görüşebilir)
19- Dini ve milli bayramlar ile özel günlerde Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda mevzuatta belirtilen kişilerle görüşebilirsiniz.
20- Sizin yazdığınız veya size yazılan mektuplar kurum idaresince okunur. Sakıncalı görülenler disiplin kuruluna verilir, size verilmez veya gönderilmez.
21- Avukatınızla mesai saatleri içinde açık görüş usulü ile görüşebilirsiniz. (Bazı cezaevleri gün belirlemesi/sınırlaması yapabiliyor)
22- Muayene, tedavi ve kurum psikologu ile görüşme isteğinizi DİLEKÇE ile talep edebilirsiniz.
23- Dini bayramlar, yılbaşı ve resmi doğum günlerinizde yakınlarınız tarafından gönderilen hediye giyecek veya kitapları kabul edebilirsiniz.
24- Haftada 1 gün yalnız 1 kişi ile 10 dakika telefon görüşü yapabilirsiniz. Mağdur olmamak için yaklaşık 1 ay yetecek (4 görüşme) telefon kartını önceden kantinden satın alın yanınızda bulunsun. (Görüntülü görüşme için cezaevi altyapısının olması gerekir. Altyapı olsa da siyasi suçlardan tutuklu veya hükümlü olanlara bu hak tanınmıyor. –bu paylaşım yapıldığı tarih itibariyle- Silivri cezaevi için detaylı bilgilendirmeye şu linkten ulaşabilirsiniz Görüntülü Görüşme (e-Görüş) (adalet.gov.tr))
25- Sağlık gerekçesiyle diyet yemeği veya kepekli ekmek tüketmek durumunda iseniz (buna ilişkin evraklar varsa cezaevine giderken mutlaka yanınıza alıp kurum tabibine gösterin) kurum tabibi ile görüşüp kurum tabibinin düzenleyeceği raporu dilekçenizle kurum müdürlüğüne bildirin. Size diyet yemeği ve kepekli ekmek verilir.
26- Kurumda satılmasına izin verilen gazeteleri ayda 1 defa form doldurarak talep edebilirsiniz. Aylık abonelik ücreti hesabınızdan kesilir.
27- Koğuşun çamaşır günleri çamaşırlarınızı ücretli yıkamaya verebilirsiniz. Bunun için kantinden file almayı ihmal etmeyin. Nevresimler için toplu yıkama yapılır ücret alınmaz. (Not: kantinden leğen ve deterjan alarak kendiniz de yıkayabilirsiniz.)
28- ÖNEMLİ: Koğuş değişikliğinde eşyalarınızı hazırlamak için maksimum 30 dk verilir. Eşyalarınızı ona göre ayarlayın. Koğuş değiştirirken yanınıza mutlaka ama mutlaka yeterli miktarda yiyecek ve diğer mutfak malzemelerini (özellikle su ısıtıcısını) alın. Aksi durumda kantin günü dışında ihtiyacınız karşılanmayacağı için birkaç gün mağdur olabilirsiniz.
29- Kurum idaresince düzenlenen meslek edindirme, sanat ve eğitim kurslarına katılmayı talep edebilirsiniz. İmkân varsa mutlaka talep edin.
30- Eğitiminize devam etmek isterseniz açık öğretim bölümlerini okuyup sınavlarına katılabilirsiniz.
31- Cezaevinde koğuşta bulundurulabilecek diğer eşyalar için bakınız.
CEZA İNFAZ KURUMLARINDA BULUNDURULABİLECEK (mevzuat.gov.tr)
32- Cezaevi idaresine veya mahkeme, savcılık, üniversite vb dış kurumlara yazdığınız dilekçeler için ayrı bir not defteri/kağıdı tutmanızı tavsiye ederim. Dilekçenin tarihini ve konusunun ne olduğunu not alın ki 4-5 ay sonra bile gerektiğinde bu bilgiyi kullanabilirsiniz.