Sıkça Sorulan Sorular 30 Mayıs 2024
24Views
Sedat Ünal tarafından yapılan paylaşım şu şekilde:
Özellikle AİHM’nin Yalçınkaya-Türkiye kararından sonra birçok kişi kesinleşen cezalar bakımından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay Daire kararına karşı 5271 sayılı CMK’nun 308/1 maddesi kapsamında İTİRAZ (eski adıyla Karar Düzeltme(KD)) yoluna başvurmasını talep etmişlerdir.
Buna bağlı olarak son zamanlarda en çok sorulan sorulardan biri İtiraz/KD aşamalarından ne anlaşılması gerektiği olmaktadır. DM’den tek tek cevap vermektense bilgilendirme paylaşımı yapmanın daha faydalı olacağını düşündüm.
Yargıtay CBS, Daire kararına karşı 30 gün içinde itiraz yetkisini kullanabileceği gibi dosya sanığı/hükümlüsü de Yargıtay CBS’den Daire kararına itiraz etmesini isteyebilir. Sanık lehine itiraz da 30 günlük süre sınırı geçerli değildir, her zaman istenebilir.
KD aşamaları aşağıdaki resimde görüleceği gibi işlemektedir.
Sorulan sorular şu konularda yoğunlaşmaktadır. Dosyaya KD numarası verilmesi veya ”Daireye Gönderilmek Üzere Bölümde” aşamasının görülmesi savcının itiraz ettiği anlamına mı gelmektedir?
CEVAPLAR:
1- Dosya sanığı/hükümlüsü KD/İtiraz talep ettiğinde Yargıtay CBS talebi değerlendirmek durumundadır. Bu talep daha önceki Tebliğname no önüne KD ibaresi eklenerek aynı Tebliğname no üzerinden değerlendirilir. Yargıtay CBS son aşamada bu yola başvursa da başvurmasa da dosyaya KD no verilir bu sebeple KD no verilmesi illa savcının İtiraz/KD yoluna başvuracağı anlamına gelmez.
2- Sonuç ne olursa olsun KD/İtiraz değerlendirmelerinde aşağıdaki aşamalardan 1, 2, 3, 4 ve 5. aşamaları bulunur. Bu aşamalardan hiçbirinden Yargıtay CBS’nın karara İtiraz ettiği sonucu çıkarılamaz.
Şayet dosya 5. aşamadan (Daireye Gönderilmek Üzere Bölümde) sonra 6. aşamayı yani ”İlgili Yargıtay Dairesinde” aşamasını görüyor ise o zaman Yargıtay CBS’nın Daire kararına İTİRAZ/KD yetkisini kullandığı sonucu çıkarılır. Aksi durumda 5. aşamadan sonra ”Postalandı” notu görülür ki bu durumda savcı üst yazıyla neden KD/İtiraz yoluna başvurmayı uygun görmediklerini de belirten düşüncesi ile birlikte dosyayı yerel mahkemeye gönderir.