Skip to content Skip to footer

Yargılamanın Yenilenmesi Taleplerinin Reddedilmesine İlişkin Önemli Açıklama

Sedat Ünal, Yalçınkaya kararı sonrasındaki sürece ilişkin önemli mesajlar verdi:

“Değerli dostlar,

Bir yandan CB’nın, diğer yandan Adalet (!) bakanının karara karşı tepkisel açıklamalar yaptıkları bir ortamda daha ilk aşamada ilk derece mahkemelerinin olumlu cevap vereceklerini eminim hiçbir hukukçu meslektaş düşünmemiştir. Unutmayın muhataplarınız evrensel hukuka göre hareket eden hâkim-savcılar gibi değil iktidarın kurduğu korku ikliminde akıbetlerinden endişe eden hükümet bürokratları gibi görev yapıyorlar!

Hâkim ve savcıların o makamı işgal ediyor olmaları işlerini hakkıyla yaptıkları anlamına gelmiyor. (İçlerinde malum davalarda görev almayan, etkin konumda bulunmayan ve mevcut durumdan rahatsız hâkim-savcıları tenzih ediyorum.)

AİHM Yalçınkaya kararı süreç içerisinde davanın esasına yönelik verilen ilk karar! Gördüğünüz üzere daha ilk karar bile yargı içerisinde en az 7 şiddetinde deprem etkisi yarattı.

Binlerce insanın hayatını kaybettiği depremlerde bile hiçbir sorumluluk üstlenmeyenlerin kendi inşa ettikleri hukuksuz süreçte yaşanan hak ihlallerini hemen kabul etmelerini de beklememek lazım. Bugünün iktidarının derdi hiçbir zaman hukuk ve adalet olmadı zaten.

Hukuksal mücadele zaman alan bir süreçtir. Dünyanın hiçbir yerinde gecikmeksizin hak teslimi yapan bir adalet sistemi de mevcut değildir. Hukukun evrensel ilkelerini içselleştirememiş ülkelerde ise ne yazık ki adaletin tecellisi daha uzun zaman almaktadır.

Yılmak yok!

Hukukta etkin ve yerinde mücadele etmek gerekir.

Siz sadece süreci işletin. İç hukukta sonuç alamasanız bile sürecin sonunda AİHM başvurunuz yönünden ihlal tespiti yapacak ve bu sefer doğrudan sizin hakkınızda verilen ihlal sebebi CMK 311/1-f maddesi gereğince yargılamanın yenilenmesi sebebi oluşturacak.

Başvurulardan bir şey çıkmaz diye sizin cesaretinizi kıranlara kulak asmayın. Hele hele ”hakimler zaten Yalçınkaya kararını biliyor, ayrıca dilekçe yazıp başvurmaya gerek yok, karar uygulanacaksa zaten uygulanır, bekleyip görelim, su akar yolunu bulur” gibi konuşmalar yapan saftiriklere asla prim vermeyin! Onlara şunu sormak lazım; ”Anayasa 38. ve AİHS 7. maddelerini bugün mü öğrendi o hakimler? Neden zamanında uygulamadılar/uygulayamadılar?”

Anayasa 90. ve AİHS 46. maddeleri ile AİHM’nin uyarılarına rağmen bugün verilen red kararları hukuki tabirle Fahiş Hata’dır. Hukukçular bilirler ki fahiş hataların hukuki bedeli de ağır olur!

Siz başvurularınızı mutlaka ama mutlaka yapın!
Göreceksiniz Yalçınkaya kararı er veya geç uygulanacak!

Saygılarımla…”