Skip to content Skip to footer

Süre Tutum Dilekçesi

  Süre Tutum Dilekçesi: Süreyi kaçırmamak ve kararın kesinleşmesini önlemek için hemen verilmesi gereken dilekçe.

Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla süreç mağdurlarını hukuki açıdan besleyen eski savcı Sedat Ünal süre tutum dilekçesi ile ilgili yaptığı paylaşıma şu şekilde başlıyor:

“Birçok takipçim, avukatları tarafından istinaf veya temyiz sürelerinin kaçırılması nedeniyle kararlarının kesinleştiğini ve mağdur edildiklerini DM’den yazdılar.
Öncelikle belirtmeliyim ki bir avukat, hukukun her alanında uzman olamaz! Lütfen bunun bilincinde olun ve vekalet verirken araştırmanızı yaparak vekalet verin.

Lütfen siz de üzerinize düşeni yapın.”

Ünal devamında şunları belirtiyor:

“Avukatınız istinaf/temyiz edecek diye istinaf/temyiz dilekçesi vermemezlik etmeyin. Ola ki avukatlarda sizin bizim gibi insan oldukları için hasta olabilirler, o tarihte dilekçe yazacak durumda olmayabilirler veya olabilir ya unutabilirler de.

Unutmayın sizin bir tek dosyanız var, Avukatların ise yüzlerce. Bu sebeple Avukata vekalet verdim düşüncesiyle dosyanızı takip etmemezlik yapmayın. Sizler de kanunun size tanıdığı imkanları kullanın.

5271 sayılı CMK’nun 262/1 maddesi uyarınca eşiniz için istinaf/temyiz yoluna doğrudan başvurabilirsiniz.

Burada ne yapmanız gerektiğini en basit haliyle yazacağım.

Öncelikle Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) karar verdiğinde ilk yapacağınız iş gerekçeli kararı beklemeden hemen 7 gün içinde istinaf süre tutum dilekçesi vermektir.

Basitçe hazırlanmış istinaf süre tutum dilekçesi;

İSTİNAF SÜRE TUTUM DİLEKÇESİ.docx – Google Docs

Bu dilekçeyi verirseniz istinaf süresi durur ve süreyi kaçırmazsınız. Aksi takdirde gerekçeli karar yazılmamış olsa bile 7 gün sonra istinaf başvuru hakkınızı kaybedersiniz. Dilekçeyi ilgili yer ACM’ne gönderilmek üzere size en yakın ACM’ne de verebilirsiniz. Mahkemece gerekçeli karar yazıldıktan sonra size tebliğ edilir. Siz de ayrıntılı istinaf dilekçenizi gönderirsiniz.

Aynı durum temyiz açısından da geçerlidir. Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Ceza Dairesi kararına karşı da (temyize tabi kararlar yönünden) 15 gün içerisinde Temyiz talebinde bulunmalısınız. Normalde kararı siz istinaf ettiğinizde size istinaf kararının tebliği gerekir ama uygulamada dikkat edilmiyor. O nedenle kararın verilip verilmediğini belirli aralıklarla takip edin ve kararın verildiğini öğrenir öğrenmez hemen temyiz süre tutum dilekçesi verin.

Basitçe hazırlanmış temyiz süre tutum dilekçesi örneği;

TEMYİZ SÜRE TUTUM DİLEKÇESİ.docx – Google Docs

Daire tarafından gerekçeli karar yazıldıktan sonra size tebliğ edilir. Siz de ayrıntılı istinaf dilekçenizi gönderirsiniz.”